top of page
Search

Slăbitul și somnul? Care este legătura?


Astăzi vreau să vă vorbesc despre importanța somnului și cat de mult ne poate influența apetitul și slăbitul.

Avem studii care ne spun ca persoanele care dorm mai puțin de 8 h noapte sunt cele care sunt predispuse la a fi supraponderale sau obeze. A fost făcut acest studiu cu persoane care au fost lăsate să doarmă 8h și cu persoane care au fost lăsate să doarmă doar 5 ore pe noapte timp de o săptămână, iar apoi au analizat comportamentele lor alimentare.

S-a dovedit ca persoanele care au dormit puțin, au consumat cu 300-1000 kcal mai mult pe zi, crescând odată cu zilele în care nu s-au odihnit suficient.

De ce se întâmplă asta?

Pentru ca somnul inadecvat face să deregleze hormonii de sațietate și foame: leptina și grelină, scade concentrația hormonului de satietate leptina și crește hormonul de foame grelina.

Și dereglările nu se opresc aici, ce se mai întâmplă este ca în organism crește și o chimicala numită endocanabionoid, care ne stimulează pofta de mâncare (paranteză: este aceeași chimicala care ne crește apetitul în consumul de marijuana, cel numit munchies)

Și nu în ultimul rând ca importantă, a mai fost descoperit ca regiuni din cortexul frontal care ne ajută să luăm decizii raționale, au fost puse pe silențios, deci mâncăm bazat mai mult pe emoții și pofte.

Și ca bonus avem cortizolul crescut, hormonul de stres, care ne alterează microbiomul, și ne crează probleme de absorbție a nutrientilor și afecțiuni gastrointestinale.

Dacă aveți probleme cu somnul, dormiți mai puțin de 7 h/ noapte sau nu vă odihniți suficient; adresați-vă unui specialist.

5 views0 comments

Comments


bottom of page