top of page
Search

Puterea exemplului in familie


Părinții sunt primele modele ale copiilor când vine vorba despre alegeri alimentare și sunt primele persoane din viața celor mici, cu care descoperă mâncarea, textura și gustul alimentelor.

De-a lungul primilor ani de viață și până la maturitate copiii își modelează multe dintre comportamentele lor după exemplul părinților. Se aplică și în ceea ce privește hrana. Această influență timpurie poate crea fundația pentru preferințele lor pe termen lung. Pe măsură ce cresc, copiii tind să reflecte obiceiurile și atitudinile pe care le-au văzut acasă.

În familie, puterea exemplului este extrem de influentă și importantă. Munca părinților nu se oprește niciodată și întotdeauna noi, părinții, vrem să le oferim copiilor tot ce este mai bun, educație și iubire sub toate formele.

Ce putem face pentru a oferi un exemplu bun către cei mici:

  • mergeți împreună la cumpărături si comunicați detalii legate de criteriile de alegere a alimentelor pe care le faceți și explicați de ce alegeți unele alimente mai des si altele mai rar.

  • Implicați-i în procesul de gătit și faceți din mese o ocazie de a împărtăși cunoștințe și experiențe. Putem transforma gătitul într-o aventură distractivă, descoperind împreună noi arome și rețete gustoase care sunt și benefice pentru organism, sub supraveghere.

  • respectați preferințele copiilor, nu îi obligați să mănânce un anumit tip de aliment cu care nu se simt confortabili, ci mai degrabă înlocuiți cu variante similare agreate de ei. O presiune legată de consumul unor alimente pe care le resping poate duce la deficiențe în relația cu mâncarea pe termen lung.

  • mențineți în casă un număr mai mic de alimente procesate, dulci sau sărate și concentrați-vă pe oferirea unor opțiuni proaspete și sănătoase disponibile cât mai des și cât mai diversificat.

Atunci când vă implicați activ și transmiteți în mod pozitiv importanța unei alimentații echilibrate, le oferiți copiilor voștri un dar neprețuit – obiceiuri bune care îi vor însoți pe tot parcursul vieții!

6 views0 comments

Comments


bottom of page