top of page
Search

Omega 3 si omega 6- cum sa le luam corect

Updated: Apr 14, 2023

Macronuțrienții sunt nutrienți esențiali necesari organismului nostru în cantități mari și includ proteinele, carbohidrații și grăsimile. Lipidele, sau grăsimile, sunt unul dintre cei trei macronutrienți și sunt importante pentru menținerea sănătății organismului.

Acizii grași esențiali sunt acizi grași pe care organismul nostru nu îi poate produce și care trebuie să fie obținuți prin alimentație (sau suplimente).

Aceștia includ acidul linoleic (omega-6) și acidul alfa-linolenic (omega-3). Acești acizi grași esențiali sunt importanți pentru menținerea sănătății pielii, a sistemului nervos, a sistemului cardiovascular și a sistemului imunitar.


fish somon on a white plate with asparagus peste somon pe o farfurie alba cu sos si asparagus

Grăsimile saturate și grăsimile trans sunt tipuri de grăsimi nesănătoase care ar trebui evitate sau limitate în alimentație, deoarece pot crește riscul de boli de inimă și alte afecțiuni de sănătate. În schimb, grăsimile mononesaturate și polinesaturate, precum cele din uleiul de măsline, avocado și nuci, sunt considerate sănătoase și ar trebui să constituie o parte importantă a dietei noastre.


Este indicat să obținem suficiente cantități de acizi grași esențiali și grăsimi sănătoase prin alimentație. Alimentele bogate în acizi grași esențiali includ semințele de in, semințele de dovleac, semințele de susan, uleiul de pește, uleiul de măsline și uleiul de nucă de cocos. Alimentele bogate în grăsimi sănătoase includ avocado, nuci, semințe, uleiul de măsline și peștele gras.

Este important să menținem un echilibru între consumul de acizi grași omega-3 și omega-6 în dietă. În general, se recomandă un raport de 1:1 până la 1:4 între consumul de acizi grași omega-3 și omega-6. Un consum excesiv de acizi grași omega-6 poate duce la inflamații cronice și poate agrava anumite afecțiuni, cum ar fi artrita, bolile de inimă și obezitatea.


De aceea, ar trebui să se evite consumul excesiv de uleiuri vegetale rafinate și alimente procesate, care pot conține cantități mari de acizi grași omega-6 și să se consume alimente bogate în acizi grași omega-3, precum peștele gras, nucile și semințele.

Este important să menținem un echilibru adecvat între toți macronutrienții în alimentația noastră pentru a menține o sănătate optimă și a preveni anumite afecțiuni.

Spor la vitalitate!

28 views0 comments

Comments


bottom of page