top of page
Search

Dovleacul ne ajuta sistemul imunitar

Updated: Oct 5, 2023

Dovleac sănătate microbiom microbiota bacterii intestinale efect anti-inflamator virusuri ciuperci bacterii bune flora intestinala  nutritionist nutritie

Microbiomul intestinal este un ecosistem complex și dinamic de microorganisme, inclusiv bacterii, virusuri, ciuperci și alte microorganisme, care coexistă în tractul gastrointestinal. Aceste comunități microbiene joacă un rol vital în digestie, absorbția nutrienților, sinteza vitaminelor, reglarea sistemului imunitar și multe alte funcții cruciale pentru sănătatea umană.


Consumul de dovleac poate contribui semnificativ la îmbunătățirea microbiomului intestinal datorită conținutului său bogat de fibre dietetice, care servesc ca substrat pentru bacteriile benefice din intestin. Aceste bacterii fermentază fibrele din dovleac, producând acizi grași cu lanț scurt, cum ar fi butiratul, care are proprietăți anti-inflamatorii și poate contribui la sănătatea mucoasei intestinale.


Un microbiom sănătos este caracterizat prin diversitate și echilibru, iar perturbările în această armonie pot fi asociate cu o varietate de afecțiuni, inclusiv obezitatea, diabetul și bolile inflamatorii intestinale.

3 views0 comments

Comments


bottom of page