top of page
Search
Writer's pictureAura Rotaru

Cel mai sanatos ulei pentru prajeala

Updated: Oct 5, 2023


ulei prajeala radicali liberi temperaturi inalte fumegare ardere macronutrienti sanatate nutritie cum sa slabesc paln alimentar personalizat grasimi sanatoase proteine carbohidrati complecsi

Probabil ati auzit macar odata ca prajeala nu este sanatoasa si ar trebui sa o evitati, mai ales daca urmati o dieta de slabit.

Uleiul, in general, consumat in cantitati mici (1-2 lingurite), adaugat la salate sau sosuri este chiar indicat si in diete de slabit, pentru ca ajuta la instalarea satietatii si da un gust placut mancarii.

Prajitul alimentelor insa, nu este recomandat sa fie o metoda de gatire des folosita, pentru ca in timpul prajirii alimentele absorb mult ulei, iar de multe ori apar si radicalii liberi ( substante nocive) pentru ca uleiul incepe sa isi degradeze compozitia sa naturala prin expunerea la o temperatura inalta.

Cel mai des folosit ulei in tara noastra este acela de floarea-soarelui, in care se face si calirea legumelor pentru ciorbe, tocanite, si se face si prajeala. Uleiul de floarea soarelui are punctul de afumare ( cand devine foarte nociv) in jurul a 230 grade Celsius, iar temperatura optima de prajit in jur de 170 grade Celsius. Pentru a evita aceasta temperatura inalta la gatit, ar trebui sa gatim la foc mic, un timp mai indelungat, si putem testa temperatura cu un termometru de ulei. Aragazele clasice cu flacara, din pacate nu mentin temperatura uleiului constanta, ca in cazul celor cu inductie.

Cele mai inalte puncte de prajire le gasim la uleiurile de avocado, arahide, palmier, cocos- temperatura optima de prajit este in jur de 220 grade Celsius.

Pentru uleiurile de masline sau floarea soarelui, asigurati-va sunt folosite la foc mic sau mediu, se pot amesteca cu apa pentru a mentine o temperatura mai mica, puteti folosi tigai antiaderente pentru a reduce cantitatea de ulei, sau puteti folosi un spray de ulei, care va pulveriza pe suprafata tigaii o cantitate mica de ulei in mod dispersat.

Cele mai indicate alternative pentru prajeala sunt grasimile animale cu continut mare de grasimi saturate si monosaturate, care sunt rezistente la temperaturi inalte si nu se degradeaza si afuma ca in cazul celor vegetale; putem alege untura sau ghee (unt clarificat cu continut mare de grasime). Consumul de grasime trebuie limitat in functie de activitatea fizica, varsta, si restul alimentelor consumate zilnic.

Echilibru - si nu vom avea nevoie de diete!


82 views0 comments

Comentários


bottom of page