Psihonutritia este stiinta care analizeaza legatura intre comportamentul alimentar si emotii, trairi, a ceea ce simtim. De multe ori ne trezim rontaind ceva, sau pur si simplu mancam pentru a ne simti mai bine. Este normal sa avem pofte, sa sarbatorim mancand ceva delicios, insa acest tip de comportament nu ar trebui sa devina un obicei zilnic, deoarece va incepe sa ne afecteze sanatatea.
In anumite situatii de anxietate sau stres crescut tendinta de a consuma alimente pentru a ne imbunatati starea de spirit poate fi o solutie usoara, comoda si la indemna.
Mancatul compulsiv are ca simptome: consumul rapid de alimente pana se ajunge la o senzatie de satietate inconfortabila, urmat de sentimentul de vinovatie, rusine si dezgust fata de propria persoana.
Acest tip de manifestare pe termen lung va duce la cresterea in greutate, dereglari hormonale, cresterea anxietatii generale, dificultati in gestionarea unei cantitati potrivite de mancare la o masa.
Mancarea poate da dependenta, mai ales zaharul da dependenta daca este consumat constant, pentru ca zaharul este un carbohidrat cu absorbtie usoara, preferant de creier, iar in urma consumului ne rasplateste cu dopamina, substanta care ne da o stare de bine, si pe care organismul nostru o tine minte in mod subconstient, pentru a ne indemna sa consumam zahar si data viitoare. Nu este vorba doar de zahar, ci si de combinatii de zahar, grasime si sare, care sa ne incante papilele gustative si sa na faca sa ne dorim sa consumam mai mult din cauza gustului.
Ce sa faceti daca suferiti de mancat compulsiv? Solutiile prevad intotdeauna ajutor specializat din partea medicului psiholog, terapeut si nutritionist. Nu ezitati sa cereti ajutor in cazul in care aveti simptome ca cele descrise mai sus.
Comments