top of page
Search

Asta-i cina, domnișoară?

Updated: Oct 5, 2023

Vorba unei profesoare de-ale mele: ce e putin nu ajunge, ce e prea mult ingrasa.


Intrebarea din titlu am primit-o in mod neasteptat in timp ce imi asteptam randul la casa unui supermaket, avand pe banda trei produse: un iaurt, un plic de scortisoara, si o cutie de afine. Ma pregateam sa fac un set de poze, de postat pe social media; idei de gustare intre mese.

Doamna din spatele meu la vreo 60 de ani, m-a intrebat cu glas amical: "asta-i cina, domnisoara?"

Eu raspund, cam incurcata de intrebare; ca este doar o gustare, si imi continuu de ale mele.

Pe moment am fost un pic amuzata de intamplare, si cateva zile nu m-am mai gandit deloc la momentul acela, pana cand fara sa vreau mi-a trecut prin minte iar intrebarea si apoi mi-am dat seama ce ar putea fi in spatele ei.

Doamna avea in mod vizibil cateva kilograme in plus fata de o greutate sanatoasa, iar eu eram domnisoara de 53 kg care cumpara mancare putina de la market. A ce miroase aici? a prejudecata! Cei slabi sau cu greutate normala sunt nemancati, infometati, mult prea mofturosi.

In mod contrar acestei idei, care apartine mai mult generatiei celor peste 50 ani, mentinerea unui greutati normale nu inseamna infometare, ci selectie in functie de nevoi si calitatea mancarii. Va poate dovedi orice meniu sanatos de 1600 calorii acest lucru, cu mancare cu volum mediu si cu satietate, dar evident fara tocanita cu baie de ulei, fara ciorba cu afumatura si caleala excesiva, fara placinte imbibate in zahar, ulei si unt.

Calitatea mancarii conteaza in orice circumstanta! iar frecventa cu care alegem mancare de calitate buna este si mai importanta.

Pana scapam noi de mentalitati invechite, voi fiti consecventi si nu dati socoteala celor care nu au tot taboul pentru a vedea peisajul.

gustare sanatoasa iaurt scortisoara afine dieta calorii sub 150 cal slabit mancat idei gustari idei retete slabit rapid prejudecati greutate normala deficit caloric nutritionist nutritie online

Follow me on

20 views0 comments

Comments


bottom of page