Si nutritionistii sunt oameni ca noi toti, expusi la rafturile magazinelor, la evenimente, sarbatori, graba de zi cu zi si oboseala. Si totusi atunci cand ai informatiile in traista, faci alegerile mai constient si asumat.
Nutritia nu ar trebui sa fie vazuta despre restrictii, frustrari si o viata plina de diete, pentru ca altfel nu va duce niciodata catre un comportament pozitiv pe termen lung.
Nutritie este despre constientizare si sanatate.
Iata ce alimente evit sau am redus de cand sunt informata despre efectele lor mai putin pozitive in organism:
grasimi trans: grasimile trans se gasesc in produsele de patiserie ( merdenele, dobrogene, saleuri, placinte etc), si sunt un tip de grasimi care odata ajunse in corpul nostru pot crește nivelul de colesterol LDL (colesterolul "rău") și reduce nivelul de colesterol HDL (colesterolul "bun"), ceea ce poate crește riscul de boli de inimă și alte afecțiuni cardiovasculare.
Grăsimile trans sunt un tip de grăsime nesaturată procesată prin hidrogenare, adică prin adăugarea de hidrogen la uleiuri vegetale în scopul de a le face mai solide și mai stabile la temperatura camerei. În acest proces, grăsimile nesaturate se transformă în grăsimi saturate sau parțial saturate și pot deveni grăsimi trans.
alimente prajite: alimentele prajite contin multe calorii din cauza uleiului care intra in compozitia alimentelor, si ne altereaza perceptiile gustului pe viitor. Cu cat ne obisnuim mai mult cu gustul de prajeala cu atat vom deveni mai doritori sa repetam acelasi mod de a gati.
In afara de aceste lucruri, la temperaturi inalte anumite tipuri de uleiuri pot crea substante nocive precum acroleina și alte compuși toxici, care au fost legate de diverse efecte negative asupra sănătății. este recomandat să se evite prăjirea la temperaturi foarte ridicate și să se aleagă uleiuri care sunt mai stabile la temperaturi ridicate, cum ar fi uleiul de măsline (rafinat), uleiul de avocado sau grasimea animala (se recomanda consum in cantitati mici).
zahar: desi nu sunt o persoana care a renuntat la zahar in totalitate, incerc sa evit indulcirea unor alimente care pot fi consumate si fara zahar, precum o cafea la care adaug lapte, cereale cu lapte la care adaug fructe si o lingurita de miere, iar cand pregatesc prajituri la evenimente speciale folosesc zaharul de mesteacan, cu mai putine calorii decat zaharul de trestie, aceeasi putere de indulcire, si care nu ne creste glicemia decat limitat.
Zaharul da dependenta, si consumat mai mult decat 10% din ratia zilnica, ne suprasolicita organismul si poate cauza supraponderabilitate, diabet de tip 2, boli cardiovasculare, carii dentare, nivel scazut de energie si scaderea imunitatii.
combinatii de zahar, grasimi si carbohidrati procesati: precum produse de patiserie cu crema de fructe sau ciocolata, se aduna toate relele explicate mai sus intr-un singur produs.
Eu evit cat de mult pot aceasta categorie, si cred ca imi cumpar de 2 ori pe an ceva dulce de la patiserie. Cel mai mult poftesc la gogosi cu crema, insa nu se mai gasesc gososi proaspete, ci doar cele americane, si chiar imi displac, au un aluat de slaba calitate, si sunt mult prea dulci si lipsite de naturalete.
alcool in diverse combinatii: consumul de alcool poate crea probleme digestive - cum ar fi gastrită, ulcere și inflamație a pancreasului si a sistemului digestiv.
Natura ne ofera gusturi si arome foarte placute, gustoase si sanatoase, cu cat mai aproape de natural, cu atat mai prielnic pentru corpul nostru!
Comments